Digitale kanaler som Facebook og Google er spesielt attraktive for svindlere fordi falskt innhold kan rettes spesifikt mot brukerne, via algoritmene eller som direkte henvendelser. Det er særlig én type Facebook-svindel som er blitt veldig vanlig i det siste.
Dersom du er administrator for en Facebook-side kan du få denne typen falske varsler. Det kan ved første øyekast se autentisk ut, men resultatet kan være at du mister kontrollen over Facebook-siden.
Klikk aldri på lenker du ikke er helt sikker på!
Meldingen utgir seg for å være et offisielt varsel fra Facebook, gjerne om at siden din har brutt retningslinjene, eller at den har blitt utsatt for et sikkerhetsbrudd. Meldingen vil også inneholde en lenke, som du får beskjed om å klikke på for å sikre og/eller bekrefte kontoen din, eller hindre at Facebook-siden slettes – noen ganger med en kort tidsfrist. Dersom du klikker på lenken og følger instruksene kan du ende opp med å gi fra deg både innloggingsinformasjon og kontrollen over Facebook-siden din. Så hvordan kan man kjenne igjen slike svindelforsøk?
Hvordan kjenne igjen et falskt Facebook-varsel
Denne typen svindel dukker opp som et varsel på Facebook eller e-post, hvor det står at siden din er blitt nevnt i et innlegg. Selve beskjeden om dette er forsåvidt ekte, det er rett og slett Facebook som sier fra om at siden din er blitt tagget. Det er selve innlegget som er svindelen. Det viktigste er å undersøke
hvem som står bak innlegget.
Allerede her er det flere tegn på at dette ikke er ekte varsel. Som det står er det snakk om et
vanlig innlegg hvor siden din er tagget av en annen side. Disse sidene har gjerne navn som Upd
ates for Accounts,
Meta Accounts Business eller
Accounts Safe Business, for å gi et inntrykk av profesjonalitet. Men det kan også være navn som
NOW 44707 eller rene tallrekker. De har ofte ikke noe profilbilde (da brukes en farget forbokstav som standard), evt. har de lagt inn Facebook-logoen eller f.eks. et hengelås-ikon – igjen for å gi inntrykk av at dette er autentisk.
Et falskt varsel på Facebook.
Under ser du et eksempel på
selve innlegget, som prøver å utgi seg for å være et ekte varsel fra Facebook. Meldingen kan være skrevet på norsk eller engelsk. Noen ganger kan den ha dårlig språk, men ikke alltid. Svindelen går ut på å få deg til å klikke på lenken, så kan du bl.a. bli bedt om å oppgi brukernavn og passord. Lenken ser som regel noenlunde profesjonell ut, og kan inneholde ord som
Facebook,
Meta,
Business, og
Security, men den vil ofte også inneholde andre elementer som tall og ord som
web,
app, o.l.
Et innlegg som utgir seg for å være et varsel fra Facebook.
Dersom du klikker på selve
sidenavnet i toppen ser du lett at avsenderen kun er en helt vanlig Facebook-side. Den er som regel opprettet ganske nylig, mangler toppbilde og andre bilder, og har få eller ingen følgere eller anmeldelser. Alle innleggene so ligger på siden vil være samme type svindelforsøk.
Rapporter den falske siden ved å klikke på de tre små prikkene til høyre, under toppbildet. Klikk på
Finn hjelp eller rapporter, og så på
Bedrageri eller svindel og følg stegene. Underveis får du også muligheten til å blokkere siden.
Et eksempel på en svindel-side.
Slike svindelforsøk kan også dukke opp i innboksen, som en direkte melding, se eksempel under. Her kommer meldingen fra en ikke navngitt Facebook-bruker, uten profilbilde. Evt. kan brukeren ha laget et navn som
Business AD Settings el.l. Dette er heller ikke et ordentlig varsel fra Facebook, kun en vanlig melding fra en person med en standard Facebook-konto.
Eksempel på svindelforsøk i innboksen.
Et ekte varsel fra Facebook om statusen på en Facebook-side eller konto vil ligge i Innboks for brukerstøtte eller sendes på e-post. Facebook vil aldri vil be om personlig informasjon, passord eller betalingsdetaljer i disse varslene. Du kan også sjekke Sidestatus under Instillinger. Der vil det stå om det er registrert noen brudd på retningslinjene.
Vær obs på at det også finnes andre svindelmetoder i sosiale medier, i andre digitale kanaler, og også via f.eks. telefon og sms. En fellesnevner er at det som regel er forsøk på å få deg til å oppgi personlig informasjon. Vær derfor skeptisk til mistenkelige henvendelser, og klikk aldri på lenker du ikke er sikker på.
Her kan du lese hva Facebook selv skriver om mistenkelige e-poster og meldinger.